Recepten

GEVULDE TURKSE PUNTPAPRIKA’S MET GEITENKAAS, AMANDELEN EN PISTACHE

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen: 16 puntpaprika’s, 1 dl Turkse yoghurt, 300 gram verse geiten- of roomkaas, fijngehakte peterselie en verse munt, 1 gehakte sjalot, 1 theel. knoflooksap, 50 gram amandelschaafsel, 25 gram gehakte pistachenoten, 1 ei, zout, peper en 2dl bouillon. 

Nodig in de keuken: scherp en puntig mesje, theelepel, beslagkom, ovenschaal, bestek en oven op 200°C of heteluchtoven op 180°C 

Snijd de paprika’s in de lengte open. 

Haal de zaadlijsten er met de theelepel uit en was ze. 

Vermeng alle ingrediënten behalve de bouillon. 

Vul hiermee de paprika’s en vouw ze een beetje dicht. 

Plaats ze strak tegen elkaar in de schaal. 

Voeg de bouillon toe en plaats de schaal in de warme oven. 

Reken ca. 30 minuten voor een goudbruin resultaat. 

Lekker met versgebakken Turks brood en tomatensalade met olijven.

CALIFORNISCHE FUSION MET PECANNOTEN, KRENTEN EN ROZIJNEN

Hoofdgerecht voor 4 personen: 500 gram reepjesvlees van kalfsschouder, 2 theel. peper, geraspte schil van gele citroen of limoen, 40 gram boter of margarine, 1 oranje paprika in reepjes, 2 lente uitjes in stukjes, 1 stengel bleekselderij in stukjes, 50 gram gewelde krenten en rozijnen, 1 dl Californische witte wijn, 1 theel. vijfkruidenpoeder (steranijs, venkel of anijszaad, kruidnagel, kaneel en szechuanpeper) van Toko en 100 gram gepelde en gehalveerde pecannoten. 

Nodig in de keuken: mengkom, hapjespan, warmtebron en bestek. 

Meng het vlees met de peper en de citroenschil. 

Verwarm de boter in de pan en bak het vlees rondom bruin. 

Roerbak de groenten en de zuidvruchten mee. 

Blus met de wijn en voeg het 5 kruidenpoeder toe. 

Verwarm dit ca. 10 minuten. 

Bestrooi met de noten. 

Lekker met witte en wilde rijst uit timbaaltje (hoog vormpje), gebakken banaan en ijsbergsla met fruit.

JAPANSE ZONNIGE VISSPIES

BBQ spiesen voor 4 personen: 500 gram stevige vis als kabeljauw- of roodbaars filets, 12 gewelde/gekookte abrikozen en 8 gewelde/gekookte appeltjes, 2 gehalveerde lente uitjes, 4 eetl. olijfolie, 2 eetl. limoen- of citroensap, 3 eetl. Japanse sojasaus, 1 cm verse gemberwortel fijn geraspt en 2 theel. bruine suiker. 

Nodig in de keuken: houten satéstokjes of metalen spiesen, scherp en glad mes, plank, kommetje, bestek, BBQ (binnen of buiten) en aluminiumfolie. 

Snijd de vis in grove blokjes. 

Reinig plank en mes direct met heet water. 

Rijg de vis, de abrikozen, de appeltjes en de ui om en om aan de stokjes. 

Meng de overige ingrediënten door elkaar. 

Bestrijk hiermee de spiezen. 

Rooster ze goudbruin en gaar op gloeiend houtskoolvuur. 

Gebruik folie op het rooster als het te hard dreigt te gaan. 

Tip voor spiezen: leg houten stokjes enige uren in koud water om het verbranden later te voorkomen en vis of vlees laat zich er gemakkelijker vanaf schuiven.

INDIASE CURRY MET TUTTI FRUTTI EN CASHEWNOTEN

Hoofdgerecht voor 4-6 personen: 1 kg mager lamsvlees in blokjes van 4x4 cm, 2 grote gehakte uien (ev. rode), 2 cm geraspte verse gember, 3 theel. fijngehakte knoflook, 4 eetl. yoghurt, 60 gram boter of margarine, 2 fijngehakte groene pittige pepers, zout, 2 theel. kardemompoeder (Toko), 150 gram gewelde/ gekookte tutti frutti, 1 dl slag- of koksroom, peper en 50 gram ram ongezouten cashewnoten. 

Nodig in de keuken: stoofpan, warmtebron, vergiet en bestek. 

Breng het lamsvlees in de pan met ruim water aan de kook. 

Giet het vlees af en laat het uitlekken in de vergiet. 

Vul de pan met het vlees en alle ingrediënten behalve de tutti frutti, de room, peper en noten. 

Stoof het geheel ca. 35 minuten. 

Voeg dan de tutti frutti en de slagroom toe en verwarm dit nog 15 min. 

Maak op smaak af met peper en kardemompoeder. 

Bestrooi met de noten. 

Lekker met gekookte rijst, vermengd met geroosterde pistache en een groene groente.

NOTENBROOD

Bereidingstijd: Langer dan 1 uur

Keuken: Amerikaanse keuken

Smaak: Zoet

Techniek: Bakken in oven

Soort gerecht: Ontbijt

 

Ingrediënten

  • 350 gr bloem,
  • 200 gr suiker
  • 4 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 ei
  • 4 dl melk
  • 4 el olie
  • 125 gr gehakte noten (bv. walnoten, pecannoten, of hazelnoten)

Hulpmiddelen

Cake- of broodvorm van 13x23 cm

 

Bereidingswijze

Zeef de droge ingrdienten in een mengkom. Meng het ei met de melk en olie en voeg aan de kom toe. Meng alles goed en roer de noten door het beslag. Schep dit in een goed ingevet brood- of cakeblik. Bak 60 min. in een op 190C voorverwarmde oven tot een ingestoken pen schoon uit het midden komt. Keer het brood op een rooster en laat afkoelen. 

VOLKOREN HAZELNOOTCAKE

Verwarm de oven voor op 175°C.

Maal de hazelnoten fijn of sla deze in een theedoek stuk. Bevochtig de rozijnen en cranberries even en laat deze uitlekken, hierna onttrekken ze minder vocht aan het beslag. Voeg in een kom de boter en rietsuiker samen en meng dit tot een egale massa met de eieren, ei voor ei.

Zeef boven een kom het bakpoeder en het meel en meng dit samen met de hazelnoten en het boter/suiker mengsel. Doe hier dan een beetje citroenaroma, de oranje snippers en de rozijnen en of cranberries doorheen tot het deeg mooi glad is.

Giet het mengsel in een ingevette cakevorm en plaats het in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de cake in ca. 75 minuten gaar en laat deze daarna even bijkomen.

 

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten geroosterde hazelnoten
  • 100 gram rozijnen en of cranberries
  • 200 gram volkorenmeel
  • 3 el. oranjesnippers
  • 1 zakje bakpoeder
  • 200 gram zachte boter of margarine
  • 200 gram rietsuiker
  • 3 eieren
  • citroenaroma